Facebook Toestaan Niet toestaan

Sponsors

Oranje Blauw laat Excelsior Zetten ontsnappen.

7 mei 2018 17:00

Oranje Blauw heeft in de topper tegen Excelsior Zetten een ultieme mogelijkheid onbenut gelaten om zichzelf op pole position te zetten in de 2e periode. De ploeg van Peter Sanders kwam prima voor de dag en zorgde ervoor dat de koploper geen moment in de wedstrijd zat. Vlak voor tijd maakte Oranje Blauw de verdiende gelijkmaker en maakte zo’n haast om nog voor de winst te gaan, dat Excelsior Zetten profiteerde van geblunder in de Oranje Blauw defensie en, zij het in buitenspelpositie, de 2-3 maakte. Dit was overigens het tweede doelpunt waar een flinke buitenspellucht aan zat. Ook de 1-1 van de gasten was een buitenspeldoelpunt. Tel daarbij op dat de thuisploeg een glaszuivere strafschop werd onthouden na een handsbal en de conclusie kan worden getrokken dat Oranje Blauw het geluk vandaag niet aan haar zijde had.

Op het zonovergoten sportpark Staddijk Noord waren veel toeschouwers afgekomen op deze topper met grote belangen. Beide clubs waren langs de lijn goed vertegenwoordigd. Het is mooi om te zien dat de ontwikkeling van Oranje Blauw 1 dit seizoen wordt gewaardeerd binnen de club. Om exact 14.30 uur werd er afgetrapt met de wedstrijdbal welke werd gesponsord door Willfra gietvloeren en 123 Belettering. Naast de grote groep langdurig geblesseerden ontbrak ook topscorer Daniel Dreyer vanwege een blessure aan de aftrap. Zijn plaats werd ingenomen door Lars van Zwol. Oranje Blauw begon goed aan de wedstrijd en zorgde ervoor dat de koploper niet in de wedstrijd kwam. Beide ploegen deelde in de openingsfase wat speldenprikjes uit, maar grote kansen vielen er nog niet te noteren.

Na een half uur kwam Oranje Blauw enigszins fortuinlijk op voorsprong. Antoon van Putten slingerde een vrije trap vanaf de zijkant het doelgebied in. Ondanks veel beweging richting de bal werd de bal door alles en iedereen gemist, inclusief de doelman van Excelsior Zetten waardoor de bal in het doel rolde: 1-0. Oranje Blauw zette vervolgens nog een tandje bij en het kreeg een aantal heel behoorlijke kansen. Vooral Lars van Zwol viel hierbij in positieve zin op. Met een aantal schoten was hij dicht bij een doelpunt, waarbij eenmaal de doelman van de gasten een formidabele redding in huis had. Ook had Oranje Blauw in deze fase een strafschop moeten hebben toen een pegel richting de kruising met de hand werd geblokt. De scheidsrechter twijfelde duidelijk, maar durfde het niet aan om de bal op de stip te leggen. Tot overmaat van ramp kwam Excelsior Zetten vlak voor rust ook nog op gelijke hoogte. Uit een corner werd een schot door een Excelsior Zetten speler van richting veranderd en viel via de binnenkant van de paal binnen. De betreffende speler stond hierbij in buitenspelpositie, maar dit werd niet waargenomen door grens- en scheidsrechter. En zo stond het dus niet 2 of 3-0 met rust, maar 1-1. Een domper voor de thuisploeg dat een uitstekende eerste helft speelde.

In de 2e helft kwam de koploper wat beter in de wedstrijd. Het deed er een schepje bovenop en ook Oranje Blauw bleek knokken voor een goed resultaat. Het leverde een spannende en mooie pot voetbal op waar op het scherpst van de snede werd gespeeld. In de 75e minuut kwam Excelsior Zetten op voorsprong nadat uit een vrije trap een speler de bal in bezit kreeg en alle tijd en ruimte had om uit te halen. Oranje Blauw stroopte de mouwen nog eens op, er werd aanvallend gewisseld en er werd meer risico genomen. Het spel ging hierdoor op en neer met mogelijkheden aan beide kanten. Verdedigend blonk vandaag wederom Pedro Nzola weer uit die met zijn snelheid vele counters kon neutraliseren. Uiteindelijk was het laatste man Joep Steinman die in de 87e minuut van dichtbij de 2-2 maakte. Oranje Blauw maakte vervolgens haast, het had immers weinig aan een puntendeling. Helaas ging het volledig mis en binnen een minuut profiteerde Excelsior Zetten, die ook aanvallend hadden gewisseld, van een slippertje achterin en scoorde voor de 2e keer uit buitenspelpositie. Er werd wel gevlagd maar niet gefloten. Na de wedstrijd gaf ook de staf van de koploper aan dat het buitenspel was.

In de blessuretijd leek Oranje Blauw alsnog een punt over te houden toen invaller Bilal Khamal tot twee keer toe van dichtbij kon uithalen maar beide keren de bal van de lijn werd gehaald. Geen punten dus voor de thuisploeg, maar een gestolen overwinning van Excelsior Zetten en het publiek als grote winnaar. Ook van de thuisploeg, waar veel respect is voor de ontwikkeling die de jonge ploeg doormaakt. Dit bleek ook wel toen er na de wedstrijd een paar kratten bier door enkele supporters werden geschonken. Oranje Blauw heeft zijn huid duur verkocht en er alles aan gedaan om de koploper ten val te brengen. De realiteit is wel dat binnen een paar dagen Oranje Blauw 5 verliespunten heeft geleden, waardoor de kans op nacompetitie aanzienlijk is geslonken. De ploeg van Peter Sanders zal nog twee keer moeten winnen en hopen op gunstige uitslagen in de andere wedstrijden.

Bron: Arno Barnas