• Gedragsregels C.S.V. Oranje Blauw

    Algemeen

    Iedere speler, trainer of leider, vrijwilliger of ouder is een visitekaartje van de club. Handel daar ook overeenkomstig naar. Wees vriendelijk en geduldig bij thuiswedstrijden in het ontvangen van de tegenstander en gedraag je overeenkomstig bij uitwedstrijden. Bedenk dat alle personen die zich voor Oranje Blauw inzetten vrijwilliger zijn en dit voor hun plezier doen. Help hen zoveel mogelijk om van de club een vereniging te maken waarin iedereen zich thuis voelt en zorg voor een goede uitstraling naar buiten.

    Algemene omgangsregels bij Oranje Blauw

    De algemene omgangsregels zijn bedoeld om een veilig sportklimaat te creëren. We roepen alle leden op elkaar aan te spreken op gedrag dat niet past binnen deze regels. Ook trainers, begeleiders en bestuurders spreken leden en vrijwilligers aan die zich niet aan de regels houden aan op hun gedrag. Indien nodig vraagt een lid om hulp of zoekt hij / zij contact bij de vertrouwenspersoon .

    Behandel je teamgenoten, trainer en leider met respect. Let daarbij op het taalgebruik. Vloek en scheld niet en maak geen racistische opmerkingen. Dit geldt uiteraard ook bij de wedstrijden. Behandel de scheidsrechter en tegenstander met respect. Schud voor en na de wedstrijd de handen met de tegenstander en scheidsrechter om hen te bedanken. Ouders geven een goed voorbeeld aan de zijlijn en gebruiken gepaste taal.

    Discrimineer niet en houdt rekening met de grenzen die de ander aangeeft. Val de ander niet lastig en maak geen misbruik van je eigen (macht) positie. Kom niet ongewenst te dichtbij bij anderen en raak de ander niet tegen zijn of haar wil aan.

    Ben je het ergens niet mee eens, bespreek dit dan met je trainer of leider, dan kan er gezamenlijk een oplossing gevonden worden. Wanneer er geen overeenstemming kan worden gevonden, ga je samen met de trainer of leider naar de coördinator van de desbetreffende leeftijdsgroep om tot een goede oplossing te komen.

    Orde en netheid

    Voor de trainingen en wedstrijden ben je ruim op tijd aanwezig, volgens de gemaakte afspraken van het team. Je helpt de trainer en coach mee met het neerzetten van de doelen en andere materialen en opruimen hiervan. Vele handen maken licht werk.

    Laat geen rommel achter op de velden tijdens de trainingen of wedstrijden. Neem je afval mee en gooi het in de afvalbakken bij het clubhuis. Voetbalschoenen zijn niet toegestaan in de kantine en glaswerk (flesjes / glazen) mag niet mee naar buiten worden genomen. Ga met zorg om met materialen en faciliteiten van de club. Maak na de trainingen de gebruikte materialen zoveel mogelijk schoon en leg ze op de daarvoor bestemde plaats terug.

    Oranje Blauw streeft naar een rookvrij terrein. Alle leden, vrijwilligers en bezoekers wordt dringend geadviseerd en gestimuleerd om buiten de poort te roken. Drugsgebruik en drugsbezit in en om het complex van Oranje Blauw is niet toegestaan en leidt direct tot een complexverbod.

     

    Fair Play

    Voetbal is een contactsport, maar Oranje Blauw zal altijd kiezen voor Fair Play. Dat betekent dat onnodig harde overtredingen niet in het voetbal thuis horen. Slaan, spugen, natrappen en schelden is uiteraard verboden. Wanneer deze zaken in de wedstrijden of trainingen plaatsvinden treft het bestuur passende maatregelen tegen de desbetreffende speler.

    Gedragsregels sportbegeleiders Oranje Blauw

    Binnen de voetbalvereniging zijn draait op vrijwilligers. Op basis van recente gebeurtenissen binnen andere sportverenigingen, wordt steeds meer transparantie gevraagd op het gebied van werken met vrijwilligers. NOC*NSF biedt gedragsregels om het risico op ongewenst gedrag in de relatie tussen speler en trainer / coach te verkleinen. Deze gedragsregels zijn:

    • De begeleider moet zorgen voor een omgeving en sfeer waarbinnen de sporter zich veilig voelt
    • De begeleider onthoudt zich ervan de sporter te bejegenen op een wijze die de sporter in zijn waardigheid aantast, én verder in het privéleven van de sporter door te dringen dan nodig is voor het gezamenlijk gestelde doel;
    • De begeleider onthoudt zich van elke vorm van (machts)misbruik of seksuele intimidatie tegenover de sporter;
    • Seksuele handelingen en seksuele relaties tussen de begeleider en de jeugdige sporter tot zestien jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik;
    • De begeleider mag de sporter niet op een zodanige wijze aanraken dat de sporter en/of de begeleider deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard zal ervaren, zoals doorgaans het geval zal zijn bij het doelbewust (doen) aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten;
    • De begeleider onthoudt zich van seksueel getinte verbale intimiteiten;
    • De begeleider zal tijdens training, wedstrijden en reizen gereserveerd en met respect omgaan met de sporter en met de ruimte waarin de sporter zich bevindt, zoals de kleedkamer;
    • De begeleider heeft de plicht de sporter te beschermen tegen schade en (machts)misbruik als gevolg van seksuele intimidatie. Daar waar bekend of geregeld is wie de belangen van de (jeugdige) sporter behartigt, is de begeleider verplicht met deze personen of instanties samen te werken, opdat zij hun werk goed kunnen uitoefenen;
    • De begeleider zal de sporter geen (im)materiële vergoedingen geven met de kennelijke bedoeling tegenprestaties te vragen. Ook de begeleider aanvaardt geen financiële beloning of geschenken van de sporter die in onevenredige verhouding tot de gebruikelijke dan wel afgesproken honorering staan;
    • De begeleider zal er actief op toezien dat deze regels worden nageleefd door iedereen die bij de sporter is betrokken. Indien hij gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze regels zal hij de betreffende persoon daarop aanspreken;
    • Binnen de club is een vertrouwenscontactpersoon aangesteld die laagdrempelig benaderd kan worden wanneer er sprake is of een vermoeden van ongewenst / grensoverschrijdend gedrag.
      Link naar vertrouwenscontactpersoon.